mooimens

Praktijk voor Psychotherapie en CoachingTherapie

Bij ziekte is het normaal om naar de huisarts of specialist te gaan, bij psychische en meer persoonlijke klachten doen mensen dat niet zo snel.  ‘Gewoon doorgaan en niet zeuren,’ hoor je dan vaak. 

Bij situaties en klachten  staan allerlei problemen waarvoor je naar een therapeut kunt gaan. Herken je je eigen situatie en wil je er iets aan doen? Je hoeft het niet alleen aan te pakken, ik houd je een spiegel voor en laat je patronen en gedrag zien, die je zelf misschien niet ziet of die niet langer meer werken. Je krijgt inzicht in jezelf en jouw leven. Als je bent vastgelopen, wordt het tijd voor ‘ een nieuw verhaal’.  Daar gaan we aan werken, je komt in beweging. 

Omdat lichaam en mind samen gaan, is de holistische benadering het uitgangspunt: de klachten niet los van elkaar bekijken maar jou als persoon met je achtergrond en problemen als geheel zien. Het lichaam waarschuwt als er dingen niet goed lopen. Aandacht geven aan je lichaam en o.a. je ademhaling kunnen zorgen voor vermindering van stress en werken positief op je gezondheid en emoties.

In de intake kijken we samen naar  wat de kern is van de problemen nu en waar we mee aan de slag gaan. Daarbij is vertrouwen tussen jou als cliënt en mij als therapeut erg belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat een goede relatie tussen therapeut en cliënt grote invloed heeft op het succes van de therapie. 

Op het einde van het traject weet je hoe je met je klachten kunt omgaan, ben je gegroeid en heb je meer vertrouwen in jezelf en het leven.

EMDR - eye movement desensitization and reprocessing.

Na het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis (bijvoorbeeld: verkeersongeval, geweld, overlijden) raakt het evenwicht verstoord.

Herinneringen, gevoelens, gedachten aan die situatie kunnen angst en hulpeloosheid veroorzaken. Veel mensen herstellen hier zelf van met behulp van hun omgeving of op eigen kracht.

Andere mensen slagen daar niet zelf in en krijgen last van flash-backs, nachtmerries, extreme angst. Zij gaan situaties vermijden, hun leven wordt belemmerd door emotionele problemen. Dit heet PTSS- posttraumatische stressstoornis.

EMDR is een behandeling die tegenwoordig veel bij PTSS, angsten, gestagneerde rouw gebruikt wordt.

D.m.v. belasting van het (werk)geheugen door oogbewegingen, klikjes e.a. krijgt de ingrijpende gebeurtenis een andere lading. Daardoor neemt de spanning af en lukt het weer om de draad van het gewone leven op te nemen.

Aantal behandelingen:

- 1 intake - minimaal 2 EMDR (doorgaans 4) sessies - afhankelijk van de gebeurtenis en de persoon

- 1 evaluatie.

Bij meervoudig trauma zijn meer behandelingen nodig.